Johannes Regiomontanus Efemeriszei és kalendáriumai

A csillagok és bolygók látszólagos pozíciójának egy adott évre, általában naponként való meghatározására szolgáló csillagászati táblázatok (efemeriszek) már az ókorban is léteztek. Regiomontanus a bolygók pozícióját az 1475–1506 közötti évekre számolta ki a X. (Bölcs) Alfonz kasztíliai királyról (1221–1284) elnevezett Alfonz-táblázatok alapján.

Regiomontanus kalendáriuma három holdciklusra, azaz 57 évre volt használható. Minden hónap előtt egy új- és teliholdtáblázatot találunk. Használata egyszerű, de figyelni kell arra, hogy az idő itt is déltől van számítva, mint az efemeriszekben. Utóbbival összehasonlítva az itteni adatokat, pontosan ugyanazokat a dátumokat és időket kapjuk.

A következő oldal a naptári rész. Itt az első oszlop a nap sorszáma, a második a vasárnapi betű, a következő a nap elnevezése a római naptárban, az ünnepnapok, majd a Nap és a Hold pozíciója. A valódi pozíció kiszámításához a kalendárium végén segédtáblázatok találhatók, amelyekkel az 1475–1534 közötti évekre lehet számolni. Ennek a résznek a pontossága nem egyenletes.

Regiomontanus kalendáriumai hatására születtek meg Európa szerte a humanista kalendáriumok nemzeti nyelveken, amelyek jelentős mértékben elterjesztették a csillagászati ismereteket.